DE FINALISTEN VAN 2022

CHANGEMAKERS
powered by Delhaize

Een bedrijf, start-up, eenmanszaak, sociale innovator of burgerinitiatief waarbij de reductie van voedselverlies deel uitmaakt van de missie of van de core business.

FERMENTHINGS

Fermenthings zet zich 100% in op alles wat fermenteert. Ze experimenteren met technieken die voedselverspilling kunnen tegengaan, zoals het incorporeren van fermentatiesappen in spreads of sauzen maken vervallen koffie om te tonen dat elke grondstof in zijn geheel verwerkt kan worden via fermentatietechnieken.

LOCO

In het Brusselse Gewest zijn naar schatting meer dan 55.000 mensen afhankelijk van voedselhulp. Om de toegang tot kwaliteitsvoeding voor de meest kwetsbaren onder ons te bevorderen, is een van de grootste uitdagingen de bevoorrading en logistiek. LOCO biedt een solidaire en ecologische logistieke dienst ter ondersteuning van voedselhulporganisaties.

HEARTH PROJECT

Sinds 2019 heeft het Brusselse Hearth Project 300 ton onverkochte goederen gered, 200.000 sociale maaltijden geproduceerd en beschikt het over een netwerk van meer dan 300 vrijwilligers.

LOKALE BESTUREN

Projecten tegen voedselverspilling die door een gemeente of stad worden opgestart. Denk aan een bewustwordingscampagne rond huishoudelijke voedselverspilling, een meting van de afvalverwerking, ondersteuning van de zorgsector om minder te verspillen, ...

CENTRALE KEUKEN OOSTENDE

De centrale keuken van de stad Oostende kookt dagelijks zo'n 2300 maaltijden voor o.a. kinderdagverblijven, ziekenhuizen,... In 2021 bracht de stad het voedselverlies in de keuken in kaart. Het actieplan na de eerste nulmeting zorgde na een half jaar al voor een vermindering van 35.000 kg minder afval, goed voor een besparing van een kleine 49.000 euro.

FOOD WINNERS BRUGGE

Stad Brugge zoekt 5000 Foodwinners! Onderzoek toont aan dat voedselverspilling thuis vooral te wijten is aan een gebrek aan de juiste kennis over kopen, bewaren en koken. In 2019 werden er 50 ambassadeurs opgeleid als expert, in 2021 overtuigden zij 512 Brugse huishoudens om deel te nemen en behaalden 67% minder voedselverlies! Dit jaar gaan ze voor 5000 deelnemers.

VOEDSELHUB MECHELEN

In februari 2020 startte Stad Mechelen en Ecoso vzw het sociaal voedseldistributieplatform Foodsavers Mechelen op. Ondertussen is er meer dan 500 ton voedsel opgehaald en opnieuw verdeeld aan sociale en welzijnsorganisaties. Wekelijks worden 7 à 8 ton aan voedseloverschotten opgehaald bij o.a. veiling, groothandel en supermarkten, en verdeeld naar 65 sociale en welzijnsorganisaties.

VOEDINGSBEDRIJVEN

Alle bedrijven die grondstoffen verwerken tot voor een verkoopbaar levensmiddel en daarbij opmerkelijke inspanningen leveren om voedselverspilling tegen te gaan.

HOUBLONESSE

Maatwerkbedrijf Sowepo uit Poperinge maakt al meer dan 10 jaar streekproducten op basis van hopscheuten. Ze gebruikt niet alleen de hopscheuten zelf, maar ook stengels, het vezelige deel van de hopscheuten dat anders wordt weggegooid. Sowepo verwerkt reststromen tot o.a. internationaal bekroonde jenever.

JANINE

JANINE is een lokale bakkerij-brouwerij waar 100% huisgemaakte producten worden aangeboden in circulariteit tussen het brood en het bier. Een deel van het brood wordt gemaakt met gebruikt graan en gist van de eigen brouwerijen, terwijl alle bieren worden gebrouwen van onverkocht brood. JANINE won de Greenlab Sustainable Incubator People's Choice Award in 2020.

HELLO FRESH

Het Zero Food Waste project van HelloFresh draagt bij aan het voorkomen en tegengaan van voedselverspilling. Door de korte supply chain, on demand bestellingen, gekoelde distributie en geportioneerde maaltijden zijn er geen voedseloverschotten in de keten van HelloFresh en bij consumenten thuis.