DE FINALISTEN VAN 2018

Dit zijn de finalisten van de Food Waste Awards 2018.

VOEDSELVERLIES
CHANGEMAKERS

Een bedrijf, start-up, eenmanszaak, sociale innovator of burgerinitiatief waarbij de reductie van voedselverlies deel uitmaakt van de missie of van de core business.

Foodsavers Restjesfabriek

Vzw De Winning is een sociale werkplaats. Met de Restjesfabriek willen ze samen met VIVES recepten ontwikkelen op basis van verliesstromen.

Foodlab Proef

Proef! is een culinair onderzoeksplatform waar maar liefst 70% van de projecten gebaseerd zijn op het valoriseren van voedseloverschotten.

Opschepper

Opschepper vormt een brug tussen kotstudenten & gepensioneerden, met voedseloverschotten en ‘misvormde’ groenten aan de basis.

VOEDSELVERLIES
CHANGEMAKERS

International

Bubble & Squeak

Bubble & Squeak is a kids ran social enterprise, with their own surplus food stall engaging the whole community about food waste.

Recettes Evadées

Recettes Evadées saves bread waste by reproducing it into flour, developing tasty recipes with surplus bread, organising workshops and so on!

Winnow

Winnow produces technology to help chefs measure, monitor and dramatically reduce food waste.

GEZONDHEIDSZORG

Een ziekenhuis, zorgcentrum, dagcentrum, kinderdagverblijf dat extra inspanningen levert om voedselverlies te reduceren in hun eigen instelling(en) en/of in de zorgsector in het algemeen.

Woonzorgcentrum Sint Eligius

Via sterke individuele benadering van onze bewoners met gedetailleerde voedingsfiches en betere communicatie verminderen we verspilling aanzienlijk.

Ziekenhuis Waregem

Gedurende 18 maanden tijd hebben we het algemeen voedselverlies van bereide voeding teruggebracht tot 1/3e van wat het oorspronkelijk was.

LOKALE
BESTUREN

Provincies, gemeenten en OCMW’s of andere instellingen die zich in eigen streek inzetten om voedselafval terug te dringen.

Foodsavers Gent

Foodsavers Gent is een logistiek platform dat voedseloverschotten ophaalt, verzamelt en herverdeelt aan sociale organisaties.

Food Act Kortrijk

Food Act Kortrijk, of hoe een lokale, duurzame en inclusieve voedselstrategie ontwikkelen met o.a. aandacht om overschotten te beperken.

Food Lab Brugge

De Stad Brugge ontwikkelt samen met de Brugse zorginstellingen en stakeholders oplossingen om voedselverlies in deze sector te verminderen.

VOEDINGSBEDRIJVEN

Spelers in de voedselketen die voedselverlies reduceren en/of herbestemmen. Bv. een landbouwbedrijf, veiling, supermarkt, bakker, of verwerkingsbedrijf.

De Troggeling

Bio Bakkerij De Trog brengt een food waste reduction bier op de markt: ‘Troggeling’ vervaardigd van overschotten biologisch spelt desem brood.

Delhaize De Leeuw

Delhaize schenkt onverkochte voedingsmiddelen in alle distributiecentra, 123 van 128 Belgische supermarkten en in alle Luxemburgse supermarkten aan +140 lokale verenigingen.

Wonky

Wonky maakt smaakvolle en gezonde dips bomvol geredde groenten en gaat zo strijd tegen voedselverspilling aan samen met bedrijven uit de voedingsindustrie.

HORECA, CATERING & EVENTS

Commerciële voedingsproducenten, -leveranciers en event organisatoren die in hun zaak of tijdens hun evenement voedseloverschotten reduceren. 

Mary Pop-In

In Mary Pop-in sensibiliseren we rond voedselverspilling door de smaakpapillen te overtuigen.

Witlov sharing dinners

Potten en schalen worden op tafel gezet om onder elkaar te delen. Kleine en grote hongers worden gestild. T.o.v. klassieke diners of buffetten zorgt dit voor een pak minder rest nadien!

Ikea Food Belgium

At IKEA we have the sustainability committed to dramatically reduce food waste in our operations. Halve operational food waste by 2020.