DE FINALISTEN

Dit waren de finalisten van de eerste editie van de Food Waste Awards. Binnenkort komt u ook de finalisten van onze tweede editie in 2018 te weten!

VOEDSELVERLIES
ONDERNEMERS

Foodlab Proef

Proef! is een foodlab dat durft experimenteren en innoveren. Het is een culinair onderzoeksplatform waar maar liefst zeventig procent van de projecten gebaseerd zijn op het valoriseren van voedseloverschotten.

Wonky

Wonky maakt smaakvolle en gezonde dips bomvol geredde groenten. Zo gaat Wonky de strijd tegen voedselverspilling aan samen met bedrijven uit de voedingsindustrie.

Rekub

Rekub is een non-profit organisatie die wil strijden tegen de voedselverspilling. In hun pop-up restaurants koken ze uitsluitend met voedseloverschotten en met hun eigen food waste app geven ze ruchtbaarheid aan de problematiek.

BEDRIJVEN IN DE
VOEDINGSSECTOR

REO Veiling

De REO Veiling is een coöperatieve telersvereniging die meer dan zestig verschillende groente- en fruitsoorten verhandelt voor de versmarkt. Hun voedseloverschotten zetten ze af naar sociale organisaties, voor diervoeder en als natuurlijke bemesting op akkers.

Trotec

Onder de slogan ‘Where Food becomes Feed’ valoriseert Trotec nevenstromen uit de voedingsindustrie als duurzame grondstof in de mengvoederindustrie.

AZ Nikolaas

Door de wisselende bezettingsgraad zijn maaltijden in een ziekenhuis moeilijk te proportioneren, met voedselverlies tot gevolg. Via herproportionering en een langere bewaartijd kan AZ Nikolaas het voedselverlies nu tot een minimum beperken.

LOKALE
OVERHEDEN

Het Gentse Restorestje

In Gent laten ze niets verloren gaan, ook de heerlijke overschotten op restaurant niet. Stad Gent lanceerde daarom samen met Test-Aankoop het Restorestje. Al meer dan 100 Gentse restaurants doen mee.

OCMW Kortrijk
Food Act

OCMW Kortrijk richtte met Food-Act een voedselhulpteam op van leerwerknemers en een begeleider. Zij staan in voor het ophalen en het herverdelen van voedseloverschotten in de regio.

Brugs Foodlab

Stad Brugge richtte via een participatief traject het Brugs Food Lab op. Zij bouwen aan een lokale duurzame voedselstrategie en stelden voedselrichtlijnen op voor de herverdeling en reductie van voedselvoverschotten bij grote, lokale actoren en publieke organisaties.

ORGANISATIES SOCIAAL AAN DE
SLAG MET VOEDSELVERLIES

Depot Margo

Depot Margo wil mensen in armoede eigenwaarde geven door hen verse en kwaliteitsvolle producten te bezorgen zoals groenten en fruit. Ze verspreiden o.a. groenteoverschotten van de BelOrta-Veiling via hulporganisaties.

De Restjesfabriek

Vzw De Winning Maatwerk is een sociale werkplaats. Met hun innovatieproject de Restjesfabriek willen ze samen met VIVES verschillende recepten ontwikkelen op basis van verliesstromen zoals de steeltjes van paddenstoelen.

Sociale kruideniers: Rabot op je bord

‘Rabot op je bord’ is een duurzaam en solidair project dat de toegang tot gezonde voeding wil verhogen voor mensen in armoede. De producten worden vervaardigd met kwalitatieve voedseloverschotten en geoogste groenten van de stadsakker.