De winnaars van de Food Waste Awards 2019!

The good taste of waste: België voert actie tegen voedselverlies!

Gisterenavond werden organisaties die de strafste actie ondernamen tegen voedselverspilling door FoodWIN in de bloemetjes gezet op de Food Waste Awards 2019. In Vlaanderen verliezen we jaarlijks gemiddeld zo’n 907.000 ton perfect eetbaar voedsel.

Het tegengaan van voedselverspilling zou de klimaatmars van de voedingsindustrie kunnen zijn. Een studie van Drawdown wees uit dat het terugdringen van voedselverspilling de derde beste oplossing is om klimaatverandering tegen te gaan. “Dat is niet verwonderlijk wanneer je bedenkt welke uitstoot aan broeikasgassen gepaard gaat met de productie, verwerking en transport van elk stuk voedsel dat uiteindelijk niet op ons bord belandt.” legt Gil Op de Beeck, innovatiemanager van FoodWIN uit.

 “We ondersteunen zelf voornamelijk lokale besturen en grootkeukens, maar met de Awards willen we aan de hele sector een positief signaal geven. We zijn zeer blij dat gemotiveerde organisaties steeds opnieuw met creatieve oplossingen komen, en aantonen dat het terugdringen van voedselverlies wel degelijk mogelijk is.”

In de categorie changemakers gaat Too Good To Go met de eer lopen. Dat is een app voor consumenten waar supermarkten en lokale handelaars hun dagelijkse overschotten voor een prikje op te koop zetten. Op het einde van de dag kan je met een eigen potje de overschotten gaan halen. In het buitenland bestaat de app al even, maar nu is de oplmars in België duidelijk begonnen. Via Too Good To Go werden in ons land dit jaar al 50 000 maaltijden van de vuilbak gered.

“We hebben al een mooie impact gehad, maar er is ook nog heel veel werk aan de winkel. Dus ik hoop dat we met de projecten hier nog een groter verschil kunnen maken.” aldus Jonas Malisse. “Wij gaan voor het volgende jaar alvast voor het redden van 1 miljoen maaltijden.

Jonas Malisse, Too Good To Go

Onder de grootkeukens en catering werd Het Facilitair Bedrijf tot winnaar gekroond. In hun tien restaurants voerden zij samen met FoodWIN een nulmeting uit en stelden een actieplan op. Tegen 2025 ambiëren ze voedselverlies met 30% te verminderen.

Tijdens de uitreiking stemde het publiek het Facilitair Bedrijf ook als winnaar onder de winnaars, met de titel Ultieme Voedselheld. Lander Van den Heede legt uit: “Eigenlijk deden we onze klanten alleen maar een plezier. In 2012 zijn we van 87 000 liter koffieverlies naar 0 gegaan met koffie automatie. We geven onze niet verkochte producten aan de koffiebar. En doordat we klanten zelf laten kiezen wat ze eten en hun bord zelf laten afruimen bereikten we een verliesbeperking op bordresten van 57%.” Lander lacht: “Nu we ook de titel van Ultieme Voedselheld krijgen trakteren we heel het gebouw op garnaalballetjes!”

In Zuid-West-Vlaanderen beweegt ook heel wat. Onder Food Act 13, zoeken de 14 lokale OCMW’s en het CAW elk jaar 200 ton voedselverlies om via sociale organisaties te herverdelen aan mensen in armoede. Ze halen vooral verse overschotten op van warenhuizen en landbouwers, die een mooie aanvulling vormen op de voornamelijk droge voeding die de voedselbank bedeelt. “Alle 14 gemeenten staan erachter, dat is de kracht van ons initiatief,” vertelt Arnout Vercruysse van de Stad Kortrijk trots.

Tot slot gaat Bio Bakkerij De Trog lopen met de prijs voor voedingsbedrijven. Zij zijn de koning van het gerecycleerd brood, wat wil zeggen dat ze hun overschotten zoveel mogelijk omzetten in nieuwe producten. Na bier op basis van broodoverschotten lanceerden ze dit jaar croustinis, gemaakt van surplus stokbrood. “We zijn heel dankbaar dat we hier mogen staan. We zijn al lang met deze projecten bezig en werden eerder al genomineerd. Dat maakt het winnen dit jaar des te leuker! Misschien tot volgend jaar met een nieuw project!” lacht Anna Rodrigues.

Er ging nog een andere primeur met de feestelijkheden gepaard: de lancering van de Food Waste Alliance. Dit is een gloednieuw collectief van Belgische organisaties die zich inzetten voor het verminderen van voedselverspilling. “We brachten onze expertise samen om het makkelijker maken voor gemotiveerde instanties om actie te ondernemen. We mikken in een eerste fase vooral op steden en gemeenten om een lokale voedselverliesstrategie in werk te stellen, maar ook heel andere acties, zoals catering op basis van voedselsurplus, zijn mogelijk.” vertelt Hanne Heymans van FoodWIN. Wordt vervolgd…