Eetba[a]r

Eetba[a]r is een foodcollectief dat ontbijt en lunch, catering en traiteurdienst in biowinkel The Food Hub (Leuven) voorziet. Duurzaamheid zit zo in ons DNA, dat we soms vergeten om dit in de schijnwerpers te plaatsen. We zijn een gezellige plek, met lekker eten, en een breed publiek kan bij ons, per ongeluk, terecht voor duurzame voeding. Op onze beperkte seizoenskaart staan onverkochte producten uit de winkel, steeds bio en lokaal. Geen geitenwollensokken hier, gewoon het nieuwe normaal.

Probleemstelling

In tegenstelling tot andere steden, is het aanbod duurzame voeding in Leuven redelijk beperkt. Zeker rond het station, te midden van fast food ketens, was de nood aan een duurzaam alternatief groot. In de horeca en catering is daarnaast een groot probleem op vlak van verspilling. The Food Hub worstelde ook met het weggooien van onverkochte producten, een probleem dat zowel economische als ideologische facetten kent.
Meer en meer is ook transport in de binnenstad onderwerp van discussie, wordt het gebruik van plastiek en single use verpakking stilaan structureel in vraag gesteld en worstelen grotere organisaties om een duurzaam alternatief op hun standaard catering aanbod te vinden.

Oplossing

Dankzij een én/én verhaal: We kennen onze producenten, betalen een eerlijk loon, vermijden verpakking en leveren catering met de fiets. Specifiek op vlak van voedselverliezen, werken we op 2 vlakken:
1. We verwerken we de overschotten van The Food Hub. Grotere hoeveelheden in soep, spreads of sap, kleinere hoeveelheden dankzij het suggestiebord. 2. We vermijden ze zelf door met een beperkte kaart te werken, de diepvriezer en vacuümmachine optimaal te benutten en vooral héél goed te plannen. Wat op het einde van de week niet verkocht is, willen we via Too Good To Go nog een kans geven, maar tot nu toe is dat nog niet nodig geweest. Veel overschotten kunnen via de winkel nog verder verkocht worden.

Doelstellingen project

We willen méér. Meer overschotten verwerken door ons traiteuraanbod uit te breiden met opgelegde groenten, confituren, chutneys, groentenschotels, quiches. Meer mensen kennis laten maken met deze thematiek door in te zetten op workshops rond bewaren verwerken van voedsel, plantaardig koken. Meer mensen bereiken door duidelijker te communiceren over waar wij voor staan. Alles vers, zelfgemaakt, van ‘ongewenste’ producten een zeer gewenst product maken, levering met de fiets, geen wegwerp, het zijn sterktes die wij zo normaal vinden dat we het soms vergeten. We willen dat dit ook voor anderen normaal wordt.