Contronics Dry Mist

Salinas Valley in the US is a dry desert area. Still it provides all of the romaine lettuce for the US. Strange, as lettuce needs lots of water to grow. Each morning the desert valley is filled with ocean fog. Lettuce grows through the intake of the mist droplets.

50% of fruit and vegetables harvested goes to waste. Dry Mist imitates Salinas Valley. The mist keeps produce cool and fresh after harvest, all the way up to the supermarket shelves. This enables a 25% reduction in food waste.

Probleemstelling

Hierboven vertelden we over het wonder uit Salinas Valley: de mist die er voor zorgt dat er sla groeit in een woestijngebied.

De ellende begint na de oogst. De sla wordt in een ijsbad gedompeld en gaat 2 dagen in een gekoelde vrachtwagen naar de oostkust. Om te overleven begint de sla zijn eigen voedingsstoffen te consumeren, resulterend in slappe blaadjes met bruine randen. Eindelijk gearriveerd in de supermarkt, heeft het in de schappen nog 2 uur verkooptijd. Daarna belandt het in de afvalbak. Op deze manier eindigt meer dan de helft van de sla geoogst in Salinas Valley bij het afval.

Dit is het trieste verhaal van sla, maar helaas eindigt op zo 50% van het groente en fruit.

Oplossing

Dry Mist imiteert het wonder uit Salinas Valley. Door de mist mee te nemen in het transport, de opslag en uiteindelijk in de supermarktschappen, zorgen we ervoor dat het kropje sla (en ander groente en fruit) zich ook na de oogst thuis voelt en lekker vers blijft.

Onze systemen maken de allerfijnste mist van zuiver water middels ultrasone trillingen. De mist verdampt rondom het groente en fruit, de luchtvochtigheid stijgt en er ontstaat een natuurlijk koelend effect. Groente en fruit behouden hun verse kwaliteit, kleur en voedingsstoffen en zijn veel langer houdbaar. In de supermarkt kunnen we op deze manier verspilling op de versafdeling met 25% verminderen.

Doelstellingen project

Op dit moment wordt Dry Mist voornamelijk ingezet in supermarkten. Hoewel we op die manier de verspilling in de schappen met 25% verminderen, is het eigenlijk zonde. Het beste voor groente en fruit is om ze meteen na de oogst (dus tijdens het transport en in de opslag) al te hullen in een laagje mist. Zo voorkom je vocht- en kwaliteitsverlies, en dus voedselverspilling. Dry Mist de keten in is dus onze eerste doelstelling.

Het tweede doel is ons steentje bijdragen in de strijd tegen plastic afval. Plastic verpakkingen van groente en fruit zorgen voor een enorme plastic afvalberg. Dry Mist is een natuurlijk alternatief voor plastic verpakkingen om producten langer vers te houden.