Opschepper

Opschepper is een project dat zijn oorsprong kent in de Masteropleiding Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Met Opschepper proberen we op een duurzame manier mensen dichter bij elkaar te brengen, met een betere toekomst voor onze planeet in het achterhoofd.

Uit een onderzoek aan de Thomas More Hogeschool blijkt dat meer dan één derde van de Vlaamse 65-plussers zich eenzaam voelt. Ook studenten voelen zich vaak eenzamer dan ze doen vermoeden. Daarnaast wordt er jaarlijks 1,3 miljoen ton voedsel verspild waaronder misvormde groenten/fruit en andere voedseloverschotten. Opschepper focust op deze twee laatste categorieën. We verzamelen deze ‘misvormde’ voedingswaren en overschotten bij lokale producenten en supermarkten en stellen hieruit voedselboxen samen. Deze worden bij gepensioneerden thuis geleverd, waarmee ze maaltijden bereiden voor studenten uit de buurt. Opschepper brengt deze twee groepen, die dikwijls alleen eten, samen rond eenzelfde eettafel terwijl voedselverspilling wordt tegen gegaan. We promoten sociale interactie en ecologisch bewustzijn terwijl we een betaalbare maaltijd en een gezellige avond aanbieden.

Met Opschepper proberen we sociale isolatie te voorkomen, terwijl een gezonde en duurzame levensstijl geïmplementeerd wordt. Door samenwerking met de lokale (super)markt, het aankopen van ‘misvormde’ groenten en fruit rechtstreeks bij de producenten en het herintroduceren van ingrediënten die normaal gezien op de afvalberg zouden belanden, kunnen we de kostprijs van een etentje aanzienlijk drukken. Een versbereide, gezonde maaltijd bij een gepensioneerde in je buurt wordt opeens goedkoper dan het bestellen van fastfood. Dankzij het herintroduceren van dergelijke ingrediënten wordt voedselverspilling tegengegaan terwijl er duurzame relaties opgebouwd worden. Wanneer studenten en gepensioneerden hieraan blijven deelnemen, gaan ze deel uitmaken van een kwalitatief sociaal netwerk. Zo brengen we mensen samen die normaal niet met elkaar in contact komen.