Foodsavers Restjesfabriek

Vzw De Winning Maatwerk biedt als sociale werkplaats duurzame tewerkstellingskansen aan personen met een verre afstand tot de arbeidsmarkt binnen de niches natuur- & groenbeheer alsook voeding en distributie. Met het innovatieproject de Restjesfabriek beoogt De Winning de ontwikkeling van een model-concept met als doel opportuniteiten te creëren voor de sociale economiesector én dit in combinatie met de valorisatie van voedselverlies tot humane voedingsproducten. We ontwikkelen en proefdraaien recepten op basis van verliesstromen.

Van steeltjes van oesterzwammen brachten we oesterzwamburgers, ,-kroketten en -balletjes op de markt! Daarnaast maken we van de draf van het 7PK bier lekkere granola, 7PK-koekjes en 7PK brood!
Dit is een echte win-winsituatie: voedselverwerkende bedrijven zijn tevreden omdat ze nog iets krijgen voor oesterzwamsteeltjes die anders niets meer opbrengen. En de mensen kunnen genieten van lekkere, gezonde hapjes terwijl ze voedselverspilling tegengaan.

Dit jaar plannen we met de verkoop van onze producten 282 kilogram draf en 80 kilogram oesterzwamsteeltjes te redden.

We hopen met ons project andere sociale economiebedrijven aan te spreken. Op termijn willen we dus nog meer impact teweegbrengen op het niveau van sociale tewerkstelling, milieu-voordelen en sensibilisering/ communicatie over duurzaamheid.

Meer info