Food Act Kortrijk

In Kortrijk ontstaat een voedselbeweging die streeft naar een duurzaam voedselsysteem.

Food Act is één van de eerste projecten vanuit een lokaal bestuur die zo structureel ondersteuning biedt aan voedselverdeelorganisaties en aan mensen in kansarmoede. Niet alleen met een extra toevoer van voedseloverschotten (tekorten opvullen met overschotten) maar ook het expliciet streven naar begeleidende maatregelen. We hebben hiervoor een samenwerking met 2 Colruytwinkels, Metro Wevelgem, 2 Aldi-vestigingen, Bio-Planet, landbouwers en een netwerk van lokale bakkers. In totale cijfers spreken we over 8500 kg aan groenten en fruit die maandelijks opgehaald en verdeeld worden ( dus niet weggegooid) en zo een 800 tal broden op weekbasis. Voor de kleinere handelaren ontwikkelen we op dit moment ook een label om hen te appreciëren in wat ze doen in strijd tegen armoede en beperken van voedselverliezen. Met dit label kunnen ze ook aan hun klanten meegeven hoe zij maatschappelijk verantwoord ondernemen mee realiseren.

Aan tafel in 1 2 3 euro – Het OCMW en de stad Kortrijk en Colruyt gingen twee jaar geleden een partnership aan. Samen ontwikkelden ze het concept ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’.  Elk recept geldt voor 3 ruime porties en kost gegarandeerd niet meer dan 1, 2 of 3 euro per portie. De klant weet vooraf wat hij zal betalen aan de kassa. Elk recept bevat bovendien tips om restjes van de maaltijd te verwerken, zodat de klant overschotjes nuttig kan gebruiken. Dit verhaal werd gestart in Kortrijk maar werd ondertussen uitgerold ism Colruyt over gans België. Ondertussen zijn er al zo een 100 tal OCMW’s en organisaties die mensen toeleiden naar dit verhaal en zijn er al 2200 deelnemers in België. 

Vorming in horeca – Ism Horeca Vlaanderen hebben we een vorming ontwikkeld die werd aangeboden aan Kortrijkse Horeca zaken. In totaal waren er 32 deelnemers op die vorming. Zaken die aan bod kwamen: ingrediëntkeuze, meten is weten, restjesverwerking in Horeca, restproducten die kunnen dien als basisingrediënt,…

Food Waste Battle – Ism Gezinsbond en IMOG ( intercommunale afvalbeheer) hebben gedurende 3 weken 23 gezinnen hun voedseloverschotten bijgehouden op invulformulieren. Daarnaast kregen ze dagelijks een mail met één of meerdere tips om overschotten te beperken.

Foto Henk Deleu