DE FINALISTEN VAN 2018

Dit zijn de finalisten van de Food Waste Awards 2018.

VOEDSELVERLIES
CHANGEMAKERS

Een bedrijf, start-up, eenmanszaak, sociale innovator of burgerinitiatief waarbij de reductie van voedselverlies deel uitmaakt van de missie of van de core business.

Opschepper

Opschepper vormt een brug tussen kotstudenten & gepensioneerden, met voedseloverschotten en ‘misvormde’ groenten aan de basis.

Foodlab Proef

Proef! is een culinair onderzoeksplatform waar maar liefst 70% van de projecten gebaseerd zijn op het valoriseren van voedseloverschotten.

VOEDSELVERLIES
CHANGEMAKERS

International

Winnow

Winnow produces technology to help chefs measure, monitor and dramatically reduce food waste.

Recettes Evadées

Recettes Evadées saves bread waste by reproducing it into flour, developing tasty recipes with surplus bread, organising workshops and so on!

Bubble & Squeak

Bubble & Squeak is a kids ran social enterprise, with their own surplus food stall engaging the whole community about food waste.

GEZONDHEIDSZORG

Een ziekenhuis, zorgcentrum, dagcentrum, kinderdagverblijf dat extra inspanningen levert om voedselverlies te reduceren in hun eigen instelling(en) en/of in de zorgsector in het algemeen.

Ziekenhuis Waregem

Gedurende 18 maanden tijd hebben we het algemeen voedselverlies van bereide voeding teruggebracht tot 1/3e van wat het oorspronkelijk was.

Woonzorgcentrum Sint Eligius

Via sterke individuele benadering van onze bewoners met gedetailleerde voedingsfiches en betere communicatie verminderen we verspilling aanzienlijk.

LOKALE
BESTUREN

Provincies, gemeenten en OCMW’s of andere instellingen die zich in eigen streek inzetten om voedselafval terug te dringen.

Brugs Foodlab

Stad Brugge richtte via een participatief traject het Brugs Food Lab op. Zij bouwen aan een lokale duurzame voedselstrategie en stelden voedselrichtlijnen op voor de herverdeling en reductie van voedselvoverschotten bij grote, lokale actoren en publieke organisaties.

OCMW Kortrijk
Food Act

OCMW Kortrijk richtte met Food-Act een voedselhulpteam op van leerwerknemers en een begeleider. Zij staan in voor het ophalen en het herverdelen van voedseloverschotten in de regio.

Het Gentse Restorestje

In Gent laten ze niets verloren gaan, ook de heerlijke overschotten op restaurant niet. Stad Gent lanceerde daarom samen met Test-Aankoop het Restorestje. Al meer dan 100 Gentse restaurants doen mee.

VOEDINGSBEDRIJVEN

Spelers in de voedselketen die voedselverlies reduceren en/of herbestemmen. Bv. een landbouwbedrijf, veiling, supermarkt, bakker, of verwerkingsbedrijf.

Wonky

Wonky maakt smaakvolle en gezonde dips bomvol geredde groenten en gaat zo strijd tegen voedselverspilling aan samen met bedrijven uit de voedingsindustrie.

Delhaize De Leeuw

Delhaize schenkt onverkochte voedingsmiddelen in alle distributiecentra, 123 van 128 Belgische supermarkten en in alle Luxemburgse supermarkten aan +140 lokale verenigingen.

De Troggeling

Bio Bakkerij De Trog brengt een food waste reduction bier op de markt: ‘Troggeling’ vervaardigd van overschotten biologisch spelt desem brood.

HORECA, CATERING & EVENTS

Commerciële voedingsproducenten, -leveranciers en event organisatoren die in hun zaak of tijdens hun evenement voedseloverschotten reduceren. 

Ikea Food Belgium

At IKEA we have the sustainability committed to dramatically reduce food waste in our operations. Halve operational food waste by 2020.

Witlov sharing dinners

Potten en schalen worden op tafel gezet om onder elkaar te delen. Kleine en grote hongers worden gestild. T.o.v. klassieke diners of buffetten zorgt dit voor een pak minder rest nadien!

Mary Pop-In

In Mary Pop-in sensibiliseren we rond voedselverspilling door de smaakpapillen te overtuigen.